Созопол е един от най-старите български градове. Преди 2600 години гръцки преселници от Мала Азия видели полуострова, заливите, островчетата и се заселили тук. Върху останките на тракийско селище основали Аполония, град-държава, образец на древногръцката демокрация. Нарекли града на бог Аполон - покровител на изкуствата. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство. От този период са запазени изключително много археологически находки - монети, керамични амфори, кратери, антични котви.
В началото на І в. преди Христа римските войски достигат до Черно море и градът бива сринат и опожарен. След време Аполония бива възстановена, но остава град в източните части на Римската империя. През 4 в. от н.е. Аполония се назовава Созопол - град на спасението. Това е свързано с обявяването на християнството за единствена позволена религия в Римската империя. На мястото на езическите светилища са построени християнски храмове. След разпадането на Рим, Созопол остава в територията на новосъздадената империя Византия.
През 812 г. хан Крум - един от първите велики български владетели, воювайки с Византия, превзема града и го присъединява към границите на България. Созопол става главно българско пристанище на Черно море. През Средновековието около Созопол са построени няколко манастира, между които и “ Св. Иван&rdquo, разположен на едноименния остров до града.
След падането на България под турска власт градът запазва християнския си характер. Но средновековните църкви са сринати и на тяхно място жителите изграждат малки параклиси, някои от които съществуват и до днес. В края на 18 и началото на 19 в. се строят знаменитите созополски къщи - израз на богатство и културен подем. Първото българско училище е построено през 1881 г., а читалище “ Пайсий Хилендарски” е основано през 1896 г.
В началото на 20 в. гръцкото население се изселва и в града се установяват български семейства - бежанци от Тракия. Интересът към града се засилва през 30-те и 40-те години, когато постепенно Созопол се оформя като курортен център. Едни от постоянните посетители от цяла България са хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти и архитекти се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера.
Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната, съчетаващ древността и съвремието, обединен архитектурно на територията на стария и новия град. Привлича многобройни туристи от Великобритания, Германия, Полша, Русия, Украйна, Чехия, Франция. Артистичната и богата на културни паметници и събития атмосфера го нарежда сред любимите градове на туристите. Друга привлекателна страна на Созопол е шансът на посетилите Южното черноморие в края на август да присъстват на най-голямото културно събитие на България - Празници на изкуствата ”Аполония” .


                        
 

В град Созопол могат да бъдат посетени:

Художествената галерия
Галерия "Ласкариди"
Археологически музей
Етнографски музей
Музей "Южна крепостна стена"
Църква "Св. Георги"
Църква "Св. Зосим"
Църква "Св. Богородица"
Стария град със запазените стари сгради
Остров Св. Иван и Св. Петър
Параклис Св. Марина
Фиордите Залив "Коренята", Каваците, Алепу Устието на река Ропотамо, Аркутино
Подводната гора